top of page

SEVİLMEK Mİ SAYGINLIK MI?


"Neye daha çok ihtiyacınız var; İşyerinde en sevilen kişilerden biri olmaya mı yoksa en saygı duyulan kişi olmaya mı?"

Çoğu zaman profesyonellerin sevilme ve saygı duyulma gereksinimlerini karıştırdıklarını görürüz. İşyerinde ikisi de gereklidir ancak birine diğerinden daha fazla odaklanmak gerekir. Etkili liderler işletme için yararlı kararlar alma konusunda yeteneklidir, diğer insanların bu kararlar sonucunda kendileri hakkında ne düşüneceğiyle ilgili endişe duymazlar.

Linkedin’de yayınladığı yazısında, Fortune 500’e giren şirketlere kurumsal danışmanlık yapan Kurumsal Eğitmen Shivani Bhagi, bilgi işlem ve yönetim danışmanlığı yapan şirketlerle çalıştığında, verdiği kararların bir kısmının çevresindekileri mutsuz ettiğini gözlemlerdi. Bhagi kısa zaman içinde, amacının popülarite yarışmasında birinci olmak olmadığının bilincine vardı ve kurum için optimum çözümler üretmenin peşine düştü.

Kendinizi aldığınız kararlardan ayırmalısınız

Beraber çalıştığınız insanların sizi sevmesi son derece önemli görünebilir, insanlar sizi severse, sizin için daha bir canla başla çalışırlar. Kesinlikle kişinin sevilmesi ve iş arkadaşları tarafından benimsenmesi kariyerinde ilerlemesinde büyük rol oynar. Ancak şunu da her zaman aklınızda tutmalısınız ki, her kararınızla herkesi memnun etme şansınız yoktur. Bazı şeylerden vazgeçmek, bazı şeyleri yeniden gözden geçirmek durumunda kaldığınızda bazı kişileri kaçınılmaz bir şekilde karşınıza alacaksınız. Kendinizi, aldığınız kararlardan ayırmanız en sağlıklı çözüm olacaktır. Bu bakış açısının hem size hem de çalıştığınız kuruma büyük faydası olacaktır. Niyetiniz iyi olduğu ve kurumunuz, bölümünüz ve takımınızın yararına kararlar aldığınız sürece, kişi olarak sevilmeniz veya verdiğiniz kararların sevilmesi konusunda özel bir endişeniz olmamalıdır. Sizin iş yapma amacınız kurumunuzu daha iyi noktalara taşımaktır, herkes tarafından sevilmek değil.

Gerekeni yaparken adil ve medeni davranmalısınız

Üstelik adil kararlar verdiğiniz ve kararlarınızın ardındaki gerekçeleri aktardığınız sürece, çevrenizden saygı görmeye başlarsınız. Davranış tarzınız öncelikle saygı duyulma hissi verirken, çalışanlar aynı zamanda size sempati duyacaktır. Yönetici olarak sorumluluk aldıkça, iş arkadaşlarınız tarafından sevilme ihtiyacınız azalacaktır. Bu, kolay bir şey olmasa da, işlerin etkin bir biçimde sürdürülebilmesi için gereklidir.

Aslında sevgi ve saygı iş yerinde el ele yürümekte. Herkesin suyuna gitmek ve dediklerine evet demek oldukça yorucu hatta pratikte imkânsızdır. Hep birine evet derken diğerine hayır diyeceğinizi, birini mutlu ederken diğerini mutsuz edeceğinizi unutmamalısınız. Dolayısıyla, gayeniz “mutlu etmek” değil, gerekeni yapmak olmalıdır. Gerekeni yaparken adil ve medeni davranmak, yapıcı bir dille açıklama yapmak ve alınan kararların şirkete ve işleyişe yararı üzerinde durmak önemlidir. Bazen herkesi zora sokan kararların mantığının anlatılması, sıkıntıların paylaşılması çalışanlar ve yöneticiler arası saygı ve sempatinin kurulmasına yarar.

Yönetici SAYGI Uyandırmalıdır

Yöneticilerin işi, zor işlerin üstesinden gelmektir. Bazı karar ve uygulamaları, hiç kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Ancak duruşları, mesajları iletmeleri ve zor zamanlarda yürüttükleri stratejiler onları farklılaştıracak ve onlara duyduğumuz saygıyı arttıracaktır. Saygı duyulan yöneticileri sevmek de daha kolaydır. Güçlü yöneticiler öncelikle hayranlık uyandırır. Çalışanlar o kişiye benzemek isterler. Doğru tercihler yapan, kararlar alan yönetici çalışanları tarafından sevilir. İnsanlar sizin görüşlerinize saygı duyuyorsa, bir de onlara yardımcı olan, arkadaşça bir tavrınız varsa, size hem saygı duyup, hem sevmeleri mümkündür. Bir lider olarak kurum içinde ilerlemeniz için de, bu formül gereklidir.

Kendinize güveniniz tam değilse, kendi kararlarınıza saygı duymuyorsanız ve değerlerinize sahip çıkmıyorsanız, kimse size saygı duymaz, inanmaz, arkanızdan gelmez. Sadece iyi bir karaktere sahipsiniz ve sizi seviyorlar diye, sizin sözünüzü dinlemezler. Burada önemli olan popüler olmak değil, iyi bir yönetici olmaktır. İşini iyi yapan insanlara doğal olarak saygı duyulur.

Facebook Çağında ‘Beğenilme’ İhtiyacı

Birini beğenmeye bilgisayarınızın faresinden gelecek bir tık kadar yakınsınız. Sosyal medya devrinde birini beğenmek, doğrulamak, alkışlamak, o kişinin yorumuna iyi veya kötü tepki vermek o kadar kolay ve yakın ki! Beğenilerin sayısı, kimin kimi beğendiği, sosyal medyadaki mevcudiyeti ve arkadaşlarının sayısı hepimizi adeta bir popülarite yarışı içine sokuyor. Birçok kadın ve erkek sosyal medyadan esinlenerek işyerindeki varlığını da benzer popülarite kriterlerine göre sürdürüyor, her çalışan tarafından sevilmek gibi - imkansız ve de gereksiz - bir arayış içine giriyor. Sayılma ve sevilme arayışında olmak çok doğal, ancak bir seçim yapma zorunluluğu söz konusuysa, seçiminizi saygıdan yana kullanın. Huffington Post Blog yazarı Caroline Dowd-Higgins’e göre, işyerinde herkesin saygı görmeye hakkı var ancak bazen saygılı davranışlar sizi otomatik bir şekilde bulmuyor, saygıyı kazanmak ve çevrenizdekilere size saygı göstermeyi öğretmek gerekiyor.

Saygı kazanmak için 5 kural

Dowd-Higgins’in saygı kazanmak için önerileri şöyle:

İyi Olmak Yeterli Değildir

Kibar, ölçülü ve profesyonel davranışlar sergilemek işyeri davranış kodu içerisindedir ancak eğer siz her şeye evet diyen, pasif ve fazlasıyla anlayışlı bir role bürünürseniz, terfi etme veya önemli görevler verilmesi gibi konulardaki şansınızı azaltmış olursunuz. Olmanız gerektiğinden daha iyi olmak iyi bir şey değildir, kendi kendinizi sabote edersiniz. Örneğin, iş tanımınızda yoksa, not almaya veya birine kahve yapmaya gönüllü olmayın. Kadınların daha çok çevrelerini düşünüp onların ihtiyaçlarını giderme huyları olduğu doğrudur, bu niteliğinizi evde sevdiklerine uygulayın, işe getirmeyin. Eğer diğer çalışanların anneleri gibi onların arkasını topluyorsanız veya çok iyi bir dinleyici olduğunuzdan her problemde herkes size geliyorsa, yanlış bir yoldasınız. İşinize odaklanın.

Mesleki Saygı

Mesleki saygı uyandırmak olumlu bir özgüven duygusuna sebep olur ve işyerindeki kişiliğinize ve hareketlerinize doğrudan yansır. Eğer profesyonel anlamda kendinizi kanıtlamış bir uzman olursanız, her başı sıkışan size danışır, sizi değerli bir meslektaşları olarak görürler. Uzmanlaşmak sadece derin bilgiye sahip olmakla gelmez. Bir konunun uzmanı olduğunuzun bilinmesi ve kabul edilmesi gereklidir. Sesinizi ve bilgi dağarcığınızı çevrenize duyurun. Kimsenin sırtı, performans değerlendirmesinde iyi huylu olduğu için sıvazlanmaz.

Arkadaş mı, Düşman mı?

Bazen ilişkiler yaptığınız işin önüne geçer. Yani, yaptığınız işten ziyade işinizi değerlendirenlerin dost mu, düşman mı olduğu daha önemlidir. Ne kadar çok dostunuz ve ne kadar az düşmanınız varsa, o kadar iyi görünürsünüz. Dünyanın ne kadar küçük olduğunu unutmayın, bugün patronunuz olan kişi, yarın müşteriniz olabilir. Her zaman seviyeli, profesyonel ilişkiler geliştirmeye özen gösterin.

İnsanlara Size Nasıl Davranmaları Gerektiğini Öğretin

Dr. Phil McGraw’a göre, ilişkileri yönetmede düşündüğünüzden çok daha fazla kontrolünüz var. Şikâyet etmeyi bırakın ve ilişkilerle ilgili nasıl müzakerelerde bulunacağınıza karar verin. Karşınızdaki insanın size davranış tarzıyla ilgili sorumluluğunuzun bilincinde olmalısınız. Gerekirse onları eğitmeli, size yakışan şekilde davranmalarını sağlamalısınız. Eğer size kaba, buyurgan veya agresif bir üslupla davranılıyorsa, buna dur diyecek tek insan gene sizsiniz. Size saygılı yaklaşmama gibi bir alternatifleri yok. Bunu hissettirin.

Özgüven güç verir.

Kariyerinizde ilerledikçe, daha çok sözünüzün dinlendiğini ve daha fazla sayıda meslektaşınızın size saygı duyduğunu göreceksiniz. Bu yolculuk içerisinde amacınız daha anlayışlı ve kendinden emin olmak olmalı ancak çizginizi agresif olmaya taşımamalısınız. Her zaman saygı uyandırmayı önceliğiniz haline getirin. Hiçbir zaman bu konuda ödün vermeyin. Saygı duyulan bir insan olmanın en güzel yönlerinden biri de, iş arkadaşlarınızın çevrenizde olmaktan mutlu olacaklarıdır. Bu sayede, sevilme derdine düşmeden popülaritenizi koruyacağınızdan emin olabilirsiniz

Son Yayınlananlar
Arşiv
Etiketler
Takip Et
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page